Jahody

Slovenské jahody

Veľa slnka, úrodná pôda Žitného Ostrova a západného Slovenska, dostatok kvalitnej vody, toto robí Dobré jahody dobrými, až výnimočnými. Pestujú sa vo fóliových tuneloch, alebo sú proti chladu chránené netkanou textíliou. V medziriadkoch je nastielaná slama, aby plody ostali čisté a nešírili sa na ne choroby jahôd z pôdy.

V každom riadku je pod mulčovacou fóliou uložené zavlažovacie potrubie pre presné dávkovanie živín priamo ku koreňom každej jahodovej sadenici. Poškodené a choré plody sú dennodenne oberané a likvidované mimo plantáže. Škodcovia sú odchytávaní do lapákov. Napríklad aj takéto alternatívne metódy pestovania a ochrany ich chránia pred nepriaznivým počasím, chorobami a škodcami jahôd.

U nás pestované odrody

Joly

Plody sú veľké, homogénne, splošteného tvaru. Dužina má priam ideálnu tvrdosť, je sladká, vynikajúcej chuti. Farba šupky je žiarivo červená, lesklá, rovnako, ako aj dužina. V slovenských podmienkach dozrieva 3-5 dní po Elsante.

Clery

Úrodná odroda, ktorej porasty sú takmer vždy zdravé. Má dobré chuťové vlastnosti, príjemnú arómu, žiarivo červenú šupku a pekný, pravidelný kónický tvar plodu. Je vhodná pre rýchlenie.

Elsanta

Veľká, aromatická odroda, dobrej chuti. Je veľmi úrodná. Plody sú veľké, oválne, oranžové, ťažšie sa oberajú.