Frgál

Potrebujeme:

140 ml mlieko
10g kvasnice

1 ČL cukor krupicový

250 g múka polohrubá
75g maslo

2 žĺtka
1 cukor vanilkový
štipka soli

Na náplň:

Orechy mleté

Cukor krupica

Mlieko


Hrušky
Jablká


Na posýpku:
krupica detská
cukor krupicový
maslo
škorica mletá


Na potretie
maslo
um

Postup:
Z mlieka, krupicového cukru a kvasníc spravíme kvások. Ku kvásku pridáme ostatné ingrediencie a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť približne hodinu.

Pripravíme si orechovú plnku, posýpku, očistíme hrušky a jablká a nakrájame ich na kúsky.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 2 časti, každú časť roztiahneme na papieri na pečenie do tvaru kruhu. Okraje by mali byť trochu vyššie, aby nevytiekla náplň. Jedno cesto posypeme ovocím a na vrch nadrobíme posýpku, druhé cesto natrieme orechovou plnkou ktorú posypeme ovocím a na vrch nadrobíme posýpku. Koláč pečieme pri teplote 220°C 8 minút. Okraje upečeného koláča potrieme rozpusteným maslom zmiešaným s umom.