JABLKOVÁ GALETKA

JABLKOVÁ GALETKA

INGREDIENCIE
Cesto:
2 hrnčeky hladkej špaldovej múky
½ hrnčeka ovsenej múky
230 g studeného masla
1 PL cukru
Štipka soli
Plnka:
1 kg jabĺk – ošúpané, nakrájané na mesiačiky
½ hrnčeka cukru
1 PL mletej škorice
Štipka soli
Šťava z polovice citróna
1 vajce
 
POSTUP
Najskôr si pripravíme cesto. V miske zmiešame múku, soľ, cukor, maslo s troškou vody. Z cesta urobíme guličku a necháme odležať v chladničke min. hodinu, prípadne 15 minút v mrazničke.
Pokrájané jablká premiešane s cukrom, škoricou, citrónovou šťavou a štipkou soli.
Vyberieme cesto z chladničky, necháme 5 minút postáť. Na pomúčenej doske vyvaľkáme kruh s priemerom asi 30 cm.
Jablká poukladáme na cesto tak, aby zostalo 5 cm voľný okraj. Cesto zahneme dovnútra koláča. A okraj potrieme rozmiešaným vajíčkom.
Pečieme 50 minút v rúre vyhriatej na 200° C.