JABLKOVO MAKOVÝ SMERALDA KOLÁČ
Potrebujeme:
500 g polohrubá múka
1 prášok do pečiva
200 g práškový cukor
250 g palmarin
2 celé vajcia
Plnka maková:
230 g mletý mak
2 PL práškový cukor
Jablková plnka:
750 g jablká postrúhané na hrubo
1 bal. vanilkový cukor
1 KL mletej škorice
1-2 PL kryštálový cukor
Múka, prášok do pečiva, práškový cukor, palmarin a vajíčka zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a odložíme do chladničky na cca 30minút.
Maková plnka: mletý mak zmiešame s práškovým cukrom.
Jablková plnka: jablká očistíme, ošúpeme a postrúhame na hrubšie, pridáme vanilkový cukor, škoricu a kryštálový cukor podľa chuti. Premiešame.
Postup:
Jednu časť cesta rozvaľkáme a prenesieme vymastený a pomúčený hlbší plech. Na cesto navrstvíme makovú plnku a na makovú plnku jablkovú. Šťavu z jabĺk nevytláčame. Druhú časť cesta rozvaľkáme a položíme na jablkovú plnku. Popicháme vidličkou, môžeme potrieť mliekom a upečieme. Teplota 180°C 30 minút.