500 g polohrubá múka

1 prášok do pečiva

200 g práškový cukor

250 g palmarin

2 celé vajcia

 

Plnka maková:

230 g mletý mak

2 PL práškový cukor

 

Jablková plnka:

750 g  jablká postrúhané na hrubo

1 bal. vanilkový cukor

1 KL mletej škorice

1-2 PL kryštálový cukor


Múka, prášok do pečiva, práškový cukor, palmarin a vajíčka zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na 2 časti a odložíme do chladničky na cca 30minút.

Maková plnka: mletý mak zmiešame s práškovým cukrom.

Jablková plnka: jablká očistíme, ošúpeme a postrúhame na hrubšie, pridáme vanilkový cukor, škoricu a kryštálový cukor podľa chuti. Premiešame.

Jednu časť cesta rozvaľkáme a prenesieme vymastený a pomúčený hlbší plech. Na cesto navrstvíme makovú plnku a na makovú plnku jablkovú. Šťavu z jabĺk nevytláčame. Druhú časť cesta rozvaľkáme a položíme na jablkovú plnku. Popicháme vidličkou, môžeme potrieť mliekom a upečieme. Teplota 180°C 30 minút.

JABLKOVO MAKOVÝ SMERALDA KOLÁČ


600 g hrušky

400 g cukor práškový

100 g múka polohrubá

300 g múka hrubá

1 KL sódabikarbóna

200 ml olej

1 cukor vanilkový

3 vajcia

Všetky suroviny aj s nastrúhanými hruška mi zmiešame.

Pečieme na 180 st.