Potrebujeme:

  • 4 kg jahôd
  • 2 kg kryštálového cukru

Postup:

Jahody pokrájame a vrstvíme ich do hrnca, každú vrstvu posypeme kryštálovým cukrom. Hrnec necháme odpočívať na chladnom mieste do druhého dňa.

Varíme ich po častiach, 3-4 naberačky naraz, kým džem neprestane peniť a skúška želírovania je pozitívna.

Poháre naplníme džemom a prevrátime ich hore dnom na 30 minút. Potom ich otočíme a postavíme s viečkami nahor.

Jahodový džem s kúskami ovocia


600 g hrušky

400 g cukor práškový

100 g múka polohrubá

300 g múka hrubá

1 KL sódabikarbóna

200 ml olej

1 cukor vanilkový

3 vajcia

Všetky suroviny aj s nastrúhanými hruška mi zmiešame.

Pečieme na 180 st.