500 g múka hladká
150 g cukor kryštálový
170 ml mlieko
40 g kvasnice
4 ks žĺtok
2 PL jogurt biely
50 g maslo
Soľ
30 g maslo
4 jablká
2 ČL škorica
1 ČL oriešok muškátový
2 bal cukor vanilkový
3 PL cukor kryštálový
Žĺtok
1PL mlieko
Práškový cukor
Škorica mletá
Kvások – do malej misky si odoberieme 2 PL z 500g múky, 1 PL cukru z odvážených 150g cukru, prilejeme 50 ml zo 170ml teplého mlieka a pridáme 40 g čerstvého droždia. Zakryjeme utierkou a necháme v teple 20 min kysnúť.
Medzitým si zvlášť vymiešame žĺtka izbovej teploty s jogurtom. Do veľkej misky pridáme zvyšok múky, cukru, teplého mlieka, žĺtka s jogurtom, štipku soli, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.
Na masle povarím jablká nakrájané na kocky so škoricou, muškátovým orieškom, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Varíme 10 min.a necháme vychladnúť.
Kysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a spravíme guličky. Každú guličku rozvaľkáme do tvaru podlhovastého kruhu. Na jednu polovicu pridáme jablká, cestom prekryjeme jablká do polovice kruhu a uzavrieme ako pirohy. Ostane nám voľná časť kruhu, ktorú narežeme na pásiky. Pásiky preložíme cez rožtek a zastrčíme pod neho. Rožky poukladáme na plech po 6 ks a necháme kysnúť 15 minút. Pred pečením ich potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečieme na 180C 12 minút. Po vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.