Kysnuté jablkové rožky

500 g múka hladká

150 g cukor kryštálový

170 ml mlieko

40 g kvasnice

4 ks žĺtok

2 PL jogurt biely

50 g maslo

Soľ

 

30 g maslo

4 jablká

2 ČL škorica

1 ČL oriešok muškátový

2 bal cukor vanilkový

3 PL cukor kryštálový

 

Žĺtok

1PL mlieko

 

Práškový cukor

Škorica mletá

 

Kvások – do malej misky si odoberieme 2 PL z 500g múky, 1 PL cukru z odvážených 150g cukru, prilejeme 50 ml zo 170ml teplého mlieka a pridáme 40 g čerstvého droždia. Zakryjeme utierkou a necháme v teple 20 min kysnúť.

Medzitým si zvlášť vymiešame žĺtka izbovej teploty s jogurtom. Do veľkej misky pridáme zvyšok múky, cukru, teplého mlieka, žĺtka s jogurtom, štipku soli, roztopené maslo a kvások. Vypracujeme cesto, ktoré necháme hodinu kysnúť.

Na masle povarím jablká nakrájané na kocky so škoricou, muškátovým orieškom, vanilkovým cukrom a kryštálovým cukrom. Varíme 10 min.a necháme vychladnúť.

Kysnuté cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí a spravíme guličky. Každú guličku rozvaľkáme do tvaru podlhovastého kruhu. Na jednu polovicu pridáme jablká, cestom prekryjeme jablká do polovice kruhu a uzavrieme ako pirohy. Ostane nám voľná časť kruhu, ktorú narežeme na pásiky. Pásiky preložíme cez rožtek a zastrčíme pod neho. Rožky poukladáme na plech po 6 ks a necháme kysnúť 15 minút. Pred pečením ich potrieme žĺtkom zmiešaným s mliekom. Pečieme na 180C 12 minút. Po vychladnutí ich posypeme práškovým cukrom zmiešaným so škoricou.