Potrebujeme:

200 g múka hladká

50 cukor kryštálový

1 ks prášok do pečiva

1 ks cukor vanilínový

2 vajcia

250 ml mlieko

olej

Soľ

Jahodová omáčka

400 g jahody

100 g kryštálový cukor

200 ml voda

2 PL škrob kukuričný + 100ml vody

 

Postup:

Zmiešame múku, cukor, vanilkový cukor a prášok do pečiva. Pridáme žĺtky, olej, mlieko a štipku soli. Vymiešame. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý jemne vmiešame do cesta.

Lievance pečieme na panvici, ktorú si pred prvým lievancom potrieme olejom za pomoci servítky.

Jahody nakrájame a s kryštálovým cukrom nasypeme do hrnca. Prilejeme vodu a všetko spolu privedieme k varu. K jahodovej omáčke primiešame škrob rozpustený v 100 ml vody a ešte spoločne povaríme asi 2 minúty.

Lievance s jahodovou omáčkou


600 g hrušky

400 g cukor práškový

100 g múka polohrubá

300 g múka hrubá

1 KL sódabikarbóna

200 ml olej

1 cukor vanilkový

3 vajcia

Všetky suroviny aj s nastrúhanými hruška mi zmiešame.

Pečieme na 180 st.