DOBRÝ JEŽKO ZACHRAŇUJE TRADÍCIE

 
Tradičné slivky takzvané domáce, boli voľakedy rozšírené po celej Európe – popri Dunaji od Bavorska, cez Rakúsko, v Čechách, na Morave, Slovensku i v Maďarsku boli tradičným ovocím. 
 
Modré, oválne s výraznou chuťou, nazývané aj Bystričky. Babky z nich varili slivkové guľky s makom, dedovia slivkový lekvár a chlapi aj tú svoju veselú tekutinu.
Potom prišla “pandémia” vírusu, ktorá ich úplne zdecimovala. Začali sa sadiť srbské slivky, ktoré dozrievajú skôr, sú odolné voči vírusu Šárky, ale nemajú tú charakteristickú chuť. 
 
Šľachtitelia sa ale nevzdali a vyšľachtili odolné odrody, ktoré sa podobajú na Bystričku chuťou aj vzhľadom, akurát sú ešte väčšie. Dobrý ježko ich pestuje v na úbočiach rieky Žitava v Branove a vracia nám tradíciu našich predkov. Majú tam hore z neho určite radosť.