Ovocinári v Dunajskej Lužnej začali pred koncom apríla vo svojich fóliovníkoch zberať prvé jahody, aby ich Dobrý ježko mohol ponúknuť najskôr vo svojich podnikových predajniach a pred polovicou mája aj v obchodnej sieti. Ešte skôr však museli opäť podstúpiť ako vlastne už každú jar boj s mrazmi za záchranu úrody najmä čerešní, hrušiek a jabĺk. O jahody sa strachovať nemuseli, tie boli ukryté vo fóliovníkoch alebo pod tkaninou…
Veľká skúška prišla na začiatku druhej polovice marca, keď na naše územie po dažďoch dorazila tlaková výš s vysokým
stĺpcom chladného mrazivého vzduchu. Aj keď sady ešte neboli v plnom kvete, naliate púčiky už bolo treba chrániť, lebo sú na mráz citlivé. Ak púčik zmrzne, piestik, cez ktorý je peľom oplodnené vajíčko, sa poškodí a kvet je potom napriek následnému vykvitnutiu a opeleniu neplodný. Tunajší ovocinári sady ochraňujú protimrazovou závlahou a pieckami či parafínovými sviecami, jahody tkaninou. Protimrazová závlaha je najspoľahlivejším prostriedkom na ochranu stromov pred jarným mrazom a to sa aj teraz potvrdilo, keď škody vznikli iba v tej časti čerešňového sadu, kde ešte táto závlaha
nie je zavedená. Po dvoch nociach veľkého nasadenia však podstatná časť úrody bola zachránená. Posledná mrazivá noc ešte prišla koncom prvej aprílovej dekády. Vodná protimrazová ochrana fungovala a vďaka skupenskému teplu,
ktoré vzniká pri tuhnutí vody na ľad, ostali kvety v ľade ochránené pred mrazom. Po rozmrazení ich mohli opäť začať opeľovať včielky miestneho včelára…
Boj s mrazom opäť zvládli, prišiel čas úrody
Spoločnosť Boni Fructi so sídlom v Dunajskej Lužnej je našim popredným pestovateľom a dodávateľom ovocia a obchodníci i spotrebitelia ju dobre poznajú pod značkou Dobrý ježko. Pod touto značkou dodávajú kvalitné slovenské ovocie aj ďalší ovocinári, spolupracujúci
v rámci združenia Bonum. Tradične ako s prvým jarným ovocím, vypestovaným na Slovensku, prichádza Dobrý ježko s jahodami. V tomto roku ich začali zberať presne 24. apríla, čo je obvyklý čas – iba vlani to bolo o dva týždne skôr, príčinou boli mimoriadne teplé mesiace február aj marec v minulom roku. Úplne prvé jahody sú z veľmi obľúbenej skorej odrody Clery z fóliovníkov neďaleko Dunajskej Lužnej. Spočiatku dozrievali iba menšie množstvá a tak boli k dispozícii iba v podnikových predajniachv Dunajskej Lužnej a farmárskej tržnici a v posledný aprílový deň pribudla aj populárna poľná predajňa Jahoda na tradičnom mieste medzi Dunajskou Lužnou a Šamorínom.

Voňavé a čerstvé ovocie prichádza najkratšou cestou
Postupne sa však zber výrazne zvýšil, zberá sa už nielen vo fóliovníkoch a tak pred polovicou mája ich Dobrý ježko začal dodávať aj do obchodnej siete. Voňavé a čerstvé,
tak najlepšie chutia, keď prichádzajú na pulty obchodov a k spotrebiteľom čo najskôr po zbere. A tiež najkratšou dopravnou cestou, čo popri iných prednostiach znižuje uhlíkovú stopu a prispieva k úsiliu za záchranu planéty.
V okolí Dunajskej Lužnej jahody pestujú na ploche 11,25 hektára, vo fóliových tuneloch je po rozšírení plochy 4,75 hektárov
jahôd, z toho 0,75 ha je pestovaných hydroponicky. Ako sme uviedli, prvými boli jahody z odrody Clery. Ide o veľmi skorú a veľmi úrodnú odrodu pôvodom z Talianska s vysokou kvalitou, navyše pomerne odolnú voči mrazu, takže niet divu, že ju Dobrý ježko a následne aj obchod a spotrebitelia majú v obľube. O čosi neskôr prichádza na rad skorá odroda Allegro, nasleduje odroda Joly, obe sa zberajú do polovice júna. Práve tie sa najviac osvedčujú a ovocinári z Dunajskej Lužnej
aj výberom odrôd dokumentujú, že patria k pestovateľskej špičke a prinášajú obchodu a spotrebiteľom najvyššiu kvalitu. Všetky spomínané odrody majú či na poli alebo vo fóliových tuneloch doslova komfortné podmienky – tak, ako je to vo vyspelých ovocinárskych krajinách. V medziriadkoch je nastlaná slama, aby bolo ovocie čisté a nešírili sa choroby z pôdy. V každom riadku je uložené potrubie, ktoré ku koreňom každej sadenice dodáva presné dávkovanie vody so živinami.
Zdravé a zrelé plody sa zberajú, triedia a balia podľa požiadaviek obchodu a v spotrebiteľskom balení prichádzajú na pulty.

Čoraz obľúbenejšie drobné ovocie V ostatných rokoch sa čoraz populárnejším stáva drobné ovocie. Tu osobitne vyzdvihnime čučoriedky, výrazne rastie ich obľúbenosť a odbyt. Zaraďujú sa dokonca medzi superfood, čiže mimoriadne zdravé potraviny, ku ktorým patria semená, riasy a tiež bobuľoviny. Čučoriedky obsahujú množstvo pre organizmus prospešných látok. Sú doslova žrúti železa. Pravidelne sa prihnojujú železom a aj ho obsahujú veĺa. Často ich doporučujú lekári – a súčasne sú veľmi chutné. Boni Fructi ponúka obvykle od polovice júna čučoriedky a červené ríbezle. Sezóna bude trvať až do septembra. Júl prinesie nástup malín a ich čas bude až do polovice novembra. Ide o slovenské drobné ovocie z viacerých častí krajiny. Drobné ovocie je veľmi náročné na pestovateľské zručnosti. Pestuje sa pod fóliovými strechami, aby sa dalo zberať aj pri nepriaznivom počasí. V niektorých lokalitách treba zlepšiť kvalitu pôdy a obohatiť obsah živín. V júni sa možno tešiť na úrodu čerešní. Čerešne sa zberajú zásadne zavčasu ráno, aby boli chladné, potom sa ešte ochladia studenou vodou a takto zostanú chutné a čerstvé aj dva týždne. Postupne s teplejšími a slnečnejšími dňami v budúcich týždňoch a mesiacoch budú prichádzať na pulty predajní ďalšie a ďalšie druhy ovocia so značkou Dobrý ježko…
