Dobrý ježko sa s jahodami poponáhľal

Ovocinárske družstvo Bonum je našim popredným pestovateľom a dodávateľom ovocia a obchodníci i spotrebitelia ju dobre poznajú pod značkou Dobrý ježko. Tradične  ako s prvým jarným ovocím, vypestovaným na Slovensku, prichádza s jahodami. V tomto roku sa s  nimi Dobrý ježko poriadne poponáhľal.

Kým po iné roky prvé jahody vo fóliovníkoch zberajú obvykle koncom apríla, teraz to bolo o dva týždne skôr. Príčinou boli mimoriadne teplé mesiace február aj marec. Február bol rekordný celosvetovo aj na Slovensku. Nezaostával ani marec, v Hurbanove namerali najvyššie teploty od roku 1872. Aj pre pochybovačov by to mal byť signál, že s klímou sa niečo deje a nemôžeme zostať ľahostajní.

Naši ovocinári sa ani v tomto roku nevyhli prudkým výkyvom počasia a jarným mrazom, ktoré sú pre nich veľkou hrozbou. Dobrý ježko sa aj teraz poriadne pripravil. Meteorológovia hlásili, že nočné mrazy má priniesť práve prvý jarný deň, v Dunajskej Lužnej o dva dni skôr prikročili k protimrazovým opatreniam a pohotovosti.

Predpoveď sa nemýlila a čas určila veľmi presne. Hoci nočné mrazy nedosiahli vlaňajších minus šesť z konca marca, aj tri stupne pod  nulou, ktoré prišli, by mohli narobiť poriadnu šarapatu. Veď napríklad pod vplyvom februárových a marcových vysokých teplôt neobvykle skoro zakvitli hrušky, dokonca ešte skôr, než čerešne. A tak vyrazilo niekoľko pohotovostných skupín a na ochranu hrušiek aj jabloní pustili protimrazovú závlahu. Čerešne chránili zapálením piecok a parafínovách sviec. O jahody sa strachovať nemuseli, tie boli ukryté vo fóliovníkoch alebo pod tkaninou…

Čerstvé a voňavé v obchodných sieťach

Úplne prvé jahody obľúbenej skorej odrody Clery vo fóliovníkoch pár kilometrov za Dunajskou Lužnou smerom na Šamorín zberali presne 12. apríla. Niekoľko dní dozrievali iba menšie množstvá a tak boli k dispoícii iba v podnikovej predajni. Zakrátko sa však zber výrazne zvýšil a tak s príchodom tretieho aprílového týždňa ich Dobrý ježko dodal aj do obchodných reťazcov. Voňavé a čerstvé, tak  najlepšie chutia, keď prichádzajú na pulty obchodov a k spotrebiteľom čo najskôr po zbere.  A tiež najkratšou dopravnou cestou, čo popri iných prednostiach znižuje uhlíkovú stopu a prispieva k úsiliu za záchranu planéty.

V okolí Dunajskej Lužnej jahody pestujú na viac než dvanástich hektároch, vo fóliových tuneloch je pol hektára s jahodami.  Jahody pestuje ježko aj v Ostaticiach a Veselom pri Piešťanoch. Ako sme uviedli, prvými boli jahody z odrody Clery. Ide o veľmi skorú a veľmi úrodnú odrodu pôvodom z Talianska s vysokou kvalitou, navyše pomerne odolnú voči mrazu,  takže niet divu, že ju Dobrý ježko a následne aj obchod a spotrebitelia majú v obľube.

O čosi neskôr začali oberať skorú odrodu Allegro, nasledujú odrody Darkselect a krátko po nej Joly, obe sa zberajú do polovice júna. Odroda Elsanta sa zberá iba zhruba dva týždne na prelome mája a júna. Darkselect aj Elsanta patria k novo vyšľachteným odrodám a ovocinári z Dunajskej Lužnej aj výberom odrôd dokumentujú, že patria k pestovateľskej špičke a prinášajú obchodu a spotrebiteľom najvyššiu kvalitu.

Všetky spomínané odrody majú či na poli alebo vo fóliových tuneloch doslova komfortné podmienky – tak, ako je to vo vyspelých ovocinárskych krajinách. V medziriadkoch je nastlaná slama, aby bolo ovocie čisté a nešírili sa choroby z pôdy. V každom riadku je uložené potrubie, ktoré ku koreňom každej sadenice dodáva presné dávkovanie vody so živinami. Zdravé a zrelé plody sa zberajú, triedia a balia podľa požiadaviek obchodu a v spotrebiteľskom balení prichádzajú na pulty.

Čoraz obľúbenejšie drobné ovocie

V ostatných rokoch sa čoraz populárnejším stáva drobné ovocie. Tu osobitne vyzdvihnime čučoriedky, výrazne rastie ich obľúbenosť a odbyt. Zaraďujú sa dokonca medzi superfood, čiže mimoriadne zdravé potraviny, ku ktorým patria semená, riasy a tiež bobuľoviny. Čučoriedky obsahujú množstvo pre organizmus prospešných látok. Sú doslova žrúti železa. Pravidelne sa prihnojujú železom a aj ho obsahujú veĺa. Často ich doporučujú lekári – a súčasne sú veľmi chutné.

Na sľubnú perspektívu a rastúci potenciál drobného ovocia reagovali v Dunajskej Lužnej už v roku 2016. Vtedy sa na základe skúseností, získaných od vyspelých ovocinárov v západnej Európe, rozhodli pre novú výsadbu červených ríbezlí a čučoriedok. Pri veľkoplodých čučoriedkach sa orientujú na skorú sezónu, preto  najviac priestoru dostala najskoršia, osvedčená odroda Duke, ale presadzujú sa aj novšie, právne chránené odrody, ako je Draper.

Boni Fructi ponúka obvykle od polovice júna čučoriedky a červené ríbezle. Sezóna bude trvať až do septembra. Júl prinesie nástup malín a ich čas bude až do polovice novembra. Ide o slovenské drobné ovocie z viacerých častí krajiny. Drobné ovocie je veľmi náročné na pestovateľské zručnosti. Pestuje sa pod fóliovými strechami, aby sa dalo zberať aj pri nepriaznivom počasí. V niektorých lokalitách treba zlepšiť kvalitu pôdy a obohatiť obsah živín.

V júni sa možno tešiť na úrodu čerešní. Čerešne sa zberajú zásadne zavčasu ráno, aby boli chladné, potom sa ešte ochladia studenou vodou a takto zostanú chutné a čerstvé aj dva týždne. Postupne s teplejšími a slnečnejšími dňami v budúcich týždňoch a mesiacoch budú prichádzať na pulty predajní ďalšie a ďalšie druhy ovocia…

Životné prostredie je dôležité

Už sme spomenuli, že pre družstva Bonum je dôležitá udržateľnosť a ekológia,  tieto myšlienky ďalej šíria smerom k verejnosti a  najmä mládeži. Napríklad v programe školského ovocia si školy i škôlky si môžu dohodnúť exkurzie do sadov a teraz na jahodové polia, aby deti na vlastné oči videli, ako ovocie rastie a dozrieva a ako sa oň treba starať. V početných školských záhradách pomohli a pomáhajú sadiť ovocné stromy a podporujú vzťah detí i širokej verejnosti k prírode a životnému prostrediu.

V BIO sade v Dunajskej Lužnej nepoužívajú herbicídy a  pri stromčekoch hrušiek a jabĺk  vysiali biodiverzitné pásy plné poľných kvetín, na ktoré sadá mnoho opeľovačov – včiel, čmeliakov a iného hmyzu. Deti môžu spoznať, ako funguje toto spoločenstvo v prírode a aké je dôležité ju  chrániť. Aj takto sa Dobrý ježko usiluje, aby mohol naďalej v tejto symbióze pestovať a prinášať kvalitné slovenské ovocie.

Miloš Nemeček